PEGAWAI-PEGAWAI PENGURUSAN AKADEMIK

27 August 2008

SURAT PEKELILING IKHTISAS BIL 1 / 1982

Waktu Sekolah Dalam Bulan Puasa

Bulan Ramadhan sudah hampir mendatang. Selamat datang bulan Ramadhan.Waktu Persekolahan dalam bulan puasa dinyatakan dengan jelas dalam pekeliling ini. Sudah lama pekeliling ini berada di sekolah-sekolah.

Sekolah sesi petang:

Sekolah-sekolah yang ada murid-murid dan guru-guru beragama Islam, sekolah hendaklah ditutup pada pukul 5.45 petang. Sekiranya jadual waktu sekolah biasa melebihi waktu ini sekolah berkenaan hendaklah memendekkan masa setiap waktu (period) tidak melebihi 5 minit supaya semua mata pelajaran dalam jadual waktu biasa itu dapat diajar semuanya. Murid-murid beragama Islam boleh dikecualikan daripada mengambil mata pelajaran pendidikan jasmani dalam bulan puasa ini.

Kita berharap tidak ada sekolah yang melanggar isi kandungan surat pekeliling ini. Janganlah kerana atas nama puasa kita hendak mengorbankan waktu pengajaran dan pembelajaran. Kata lain sekolah yang satu sesi tidak terlibat langsung untuk memendekkan masa pengajaran seperti yang diperuntukkan di atas.

Sekolah-sekolah yang tidak ada murid beragama Islam tetapi ada guru-guru beragama Islam , guru-guru berkenaan hendaklah dibenarkan balik pada 5.45 petang tetapi jadual waktu guru berkenaan hendaklah diubah suai jika perlu.

Rasanyanya keadaan ini terdapat dibeberapa buah sekolah (SJK) yang berada di sesi petang.Ubah suai itu perlu jika terdapat jadual mereka berada selepas pukul 5.45 petang.

Sekolah-sekolah yang tidak ada murid-murid dan guru-guru yang beragama Islam, sekolah hendaklah berjalan seperti biasa.

Ini maklumat pekeliling ini bagi sekolah di sesi petang.

Sekolah sesi pagi:

Sekolah-sekolah yang tiada sesi sebelah petang , sekolah hendaklah berjalan seperti biasa.

Kata lain sekolah satu sesi perlu menggunakan jadual biasa persekolah mereka.

Bagi sekolah-sekolah pagi yang mempunyai kelas / sesi sebelah petang, sekolah di sebelah pagi boleh boleh ditutup lebih awal sedikit dengan memendekkan masa tiap-tiap waktu (period) tidak lebih daripada 5 minit supaya kelas / sesi sebelah petang dapat belajar lebih awal lagi dan balik pada jam 5.45 petang.


Kesumpulannya:

Guru Besar tidak payah menggubal satu jadual waktu khas bagi bulan puasa. Jadual waktu yang ada hendaklah diikuti dengan hanya mengurangkan sebanyak 5 minit bagi tiap-tiap waktu mata pelajaran supaya semua mata pelajaran yang ada dalam jadual dapat diajar setiap hari dalam bulan puasa.

Jangan fikirkan pengubahsuaian jadual. Fikirkanlah bagaimana peningkatan akademik dapat dilaksanakan dengan baik. Apatah lagi bagi kelas peperiksaan UPSR berada dalam bulan puasa. Peperiksaan Percubaan SPM berada dalam bulan puasa. Peperiksaan PMR dan SPM di sekolah menengah akan dijalankan pada bulan Oktober dan November. Ambillah berkat bulan puasa untuk mencurah ilmu kepada murid-murid kita.

Selamat belajar, selamat mengajar dan selamat mendapat berkat dalam bulan mulia ini.

No comments: