PEGAWAI-PEGAWAI PENGURUSAN AKADEMIK

31 October 2007

KURSUS APLIKASI ICT UNTUK JURULATIH ICTL NEGERI SELANGOR

Kursus ini dijalankan di Impiana Cherating pada 30.10. hingga 02.11.2007. Majlis perasmian disempurnakan oleh Puan Hjh. Hanim bt Ibrahim, Ketua Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pelajaran Selangor.

Majlis perasmian dimulakan dengan bacaan doa dan kata-kata aluan daripada Ketua Jurulatih ICTL.
En Abd Razk bin Taib (Penyelia Bidang Kurikulum ICT dan Pengkomputeran)memulakan ucapan. Mengalu-ngalukan kehadiran Ketua Sektor dan kepada semua peserta.

Setiap daerah diwakili 4 orang peserta (Jurulatih).Jurulatih ICTL terdapat juga menjadi Jurulatih Aplikasi ICT.
En Abd Razak menerangkan bahawa Aplikasi ICT akan menjangkau 6 ribu orang. Pada masa yang sama kursus memanfaatkan schoolnet pada 20-21 November 2007. Untuk murid-murid akan dijalankan pada minggu hadapan. ICTL menengah akan dijalankan untuk 2 orang setiap sekolah. Telah dicadangkan tarikhnya 13-14 November 2007. ICTL sekolah rendah memulakan kursus 31.10 hingga 03.11.2007 di Sentuary, Cherating.

Ucapan Puan Hanim (Ketua Sektor Pengurusan Akademik)
Tahniah kerana pengerusi memulakan majlis dengan pantun. Walaupun musim hari raya masih ada peserta telah diminta hadir ke sini. Setiap kita perlu selesaikan visi yang perlu diselesaikan pada tahun ini juga. Dalam masa tersingkat ini hendaklah laksana sebelum SPM.

Ketua Sektor mencadangkan supaya gunakan Bahasa Inggeris lebih supaya selari dengan rancangan Kementerian Pelajaran dalam program ini. Guru yang menjadi Jurulatih masih muda dan diyakini untuk melaksanakan program ini. Harap lihat semula buat perancangan tahun hadapan kerana banyak kursus yang telah dibuat. Buat kajian terhadap ICT di daerah dan negeri.

Ucapan terima kasih kepada Jurulatih yang dikendali.Peserta dicadangkan supaya menyediakan minit curai dan diserahkan kepada Pengetua supaya mereka lebih faham dengan tugas yang dijalan dan akan dilaksanakan selepas ini. Majlis ini dirasmikan dengan ucapan Bismillahirrahmanir rahim.