PEGAWAI-PEGAWAI PENGURUSAN AKADEMIK

01 February 2009

ICT/TM DAN ICTL DI SEKOLAH MENENGAH

Assalamualaikum....
Hari ini 01 Februari 2009. Pada kali ini saya ingin merakamkan tentan mata pelajaran dan program ICTL di sekolah menengah daerah Hulu Selangor pada tahun 2009.

Mula-mula, mata pelajaran TM yang ditawarkan di sekolah. Hanya terdapat 4 buah sekolah yang menawarkan mata pelajaran ini:
1. SMK Kuala Kubu Bharu.
2. SMK Dato Hj Kamaruddin.
3. SMK Sungai Choh.
4. SMK Syed Mashor.

Setiap sekolah hanya menawarkan satu kelas sahaja untuk tingkatan 4 dan satu kelas tingkatan 5. Bagi sekolah lain yang mahu menawarkan mata pelajaran ini sila buat permohonan rasmi ke Unit ICT dan Pengkomputeran, Sektor Akademik, Jabatan Pelajaran Selangor melalui PPD Hulu Selangor.

Program ICT, mesti dijalankan di sekolah yang mempunyai kemudahan makmal komputer KPM. Sila lihat Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 7/2007 tentang pelaksanaannya. Hanya dilaksanakan untuk tingkatan 1 dan 2 sahaja.

Ini bermakna daerah Hulu Selangor mempunyai 14 buah sekolah yang mesti melaksanakannya. Sekolah tersebut ialah 13 buah sekolah (SMK) dan 1 buah SBP (SM Sains Hulu Selangor), sementara 2 buah sekolah SABK tidak dapat melaksanakan program ini kerana tidak mempunyai kemudahan makmal komputer.

Kita berharap mata pelajaran dan program ICT ini dapat dilaksanakan dengan baik bagi semua sekolah pelaksananya.

PERINGATAN TENTANG DATA MURID TEKNIK DAN VOKASIONAL

Assalamulaikum.........

Pada hari ini saya ingin mengingatkan kembali pihak sekolah yang masih belum menghantar data murid yang mengambil mata pelajaran bidang Teknik dan Vokasional. Sehingga kenyataan ini saya tulis, terdapat 3 buah sekolah lagi yang masih belum menghantar data berkaitan iaitu:

1. SMK Gedangsa.
2. SMK Bandar Baru Btg Kali.
3. SM Sains Hulu Selangor.

Saya berharap, data ini dapat dihantar dengan segera.