PEGAWAI-PEGAWAI PENGURUSAN AKADEMIK

13 March 2007

timbalan pengarah jpns semasa mesyuarat anugerah ict

TIMBALAN PENGARAH JABATAN PELAJARAN SELANGOR SEMASA MESYUARAT ANUGERAH ICT TAHUN 2007.

Assalamualaikum.
Semua KUTV negeri Selangor telah menghadiri mesyuarat Anugerah pemimpin dan guru ICT peringkat negeri di SK Sungai Burung, Tanjung Karang pada 12 Mac 2007.

Saya ingin mengulas beberapa perkara yang disentuh oleh Tuan Timbalan kita, Tn Ismail bin Sulaiman. Saya tidak akan menyentuh tentang kandungan mesyuarat berkaitan, tetapi akan menyentuh beberapa perkara yang boleh direnung dan dikongsi bersama tentang ucapan tuan timbalan pengarah.

Apa yang saya tulis ini hanya berdasar fakta yang disebut oleh timbalan tetapi saya olah sendiri:

Keputusan peperiksaan baru diumumkan ( pada hari yang sama), keluhan semua peringkat tentang kemerosotan keputusan peperiksaan. Begitu banyak sekali insentif diberikan kepada murid dan pendidik tetapi impaknya tidak kelihatan lagi. Sepatutnya semua yang disediakan akan menghasilkan impak kepada keputusan peperiksaan kerana itulah penyudah kepada sesuatu proses pengajaran & pembelajaran bagi seseorang murid di sekolah.

Kita percaya ini amat rapat hubungannya dengan kualilti pengajaran & pembelajaran di dalam kelas. Kata lain kepeimpinan guru di dalam kelas. Guru yang berkualiti di dalam bilik darjah menjadi faktor penentu keberkesanan pendidikan. Saya percaya, aspek kualiti di dalam kelas ini masih banyak perlu dibetulkan. Saya tidak mahu menyalahkan guru, tetapi renungkanlah sama-sama adakah kita benar-benar memberikan tanggungjawab sepenuhnya terhadap murid kita.

Timbalan pengarah menyentuh kaitan tugas dengan perkhidmatan selepas jualan. Saya rasa ini amat nyata sekali apabila kebanyakan kita merasakan selepas masuk kelas, melakukan pengajaran dan menyampaikan maklumat maka selesailah tugas kita. Tanggapan seperti ini rasanya perlu dibetulksn bersama-sama. Perkhidmatan yang kita beri di dalam kelas perlu difikirkan sejauh mana perkhidmatan itu berkesan atau tidak. Kita perlu memberikan perkhidmatan yang terbaik kerana mereka adalah pelanggan. Jika rasa tidak selesa dengan istilah pelanggan itu, kita gunakanlah, mereka itu anak-anak kita. Sanggupkah kita menyediakan sesuatu yang tidak berkualiti terhadap anak-anak kita?.

Jika kita kaitkan dengan perkihdmatan selepas jualan, sepatutnya kita memikirkan perkhidmatan ita sudah baik atau tidak. Lakukanlah refleksi semula, malah selepas pengajaran & pembelajaran kita diminta membuat tugasan ini. Mungkin masih ada yang mengabaikannya. Bagi saya refleksi terhadap p&p ini penting. Bukan setakat ditulis dalam buku persediaan, tetapi fiirkanlah hal-hal lain yang berkaitan. Kita perlu fikirkan, memadaikah apa yang kita buat selama hari ini. Jika boleh bertanyalah dengan murid kita tentang kepuasan ini. Kita pasti akan berjumpa banyak perkara lagi perlu dibaiki.

Pada era sekarang kita tidak sepatutnya hanya melakukan perkara yang sama dalam pengajaran & pembelajaran kita dari satu tahun ke tahun yang lain. Mungkin kandungan tidak berubah, itupun berlaku juga perubahan, tetapi kaedah, pendekatan perlu berlainan dari masa ke masa. Jika cara yang sama sahaja setiap tahun hingga berbelas-belas tahun, kita gagal memberikan perkhidmatan mengikut zaman murid kita.

Saya percaya jika menganggap mereka sebagai anak sendiri, kita akan lakukan yang terbaik kita mampu. Saya percaya jika kita ikhlas, Allah pasti akan membalasnya. Jika kita mempunyai anak pasti kita mahu guru-guru mereka mendidik anak kita sebaik mungkin. Sebelum itu kita berikanlah perkhidmatan yang terbaik terlebih dahulu kepada anak-anak sesiapa sahaja yang menjadi murid kita. Jika ini berlaku, kita adil secara menyeluruh kepada semua pihak. Jika kita adil sehingga sebegitu rupa, saya percaya tidak ada orang lain akan menganiayai anak kita. InsyaAllah.

Sekian dahulu untuk kali ini.
Terima kasih.

Disediakan oleh:
KUTV PPDHS
13.03.2007
23 Safar 1427.

kursus toolbook panitia ict

KURSUS TOOLBOOK DAN PENDEDAHAN ORENTASI SEKOLAH-SEKOLAH PELAKSANA MATA PELAJARAN ICT

Panitia MP ICT sekolah terlibat ialah:
  1. SMK Kuala Kubu Baru
  2. SMK Sg Choh
  3. SMK Dato Hj Kamaruddin
  4. SMK Syed Mashor

Tuan-tuan dan puan-puan dikehendaki hadir kursus berkaitan pada:

27-30 Mac 2007, di Bayu Beach Resort, Port Dickson, Negeri Sembilan.

Lapor diri pada 27 Mac 2007 (12.00-01.00 thari). Kursus bermula 02.00 petang.

Ketua panitia dikehendaki membawa:

  1. Komputer riba (wajib)
  2. Sukatan pelajaran, Huraian sukatan pelajaran,Rancangan Pelajaran Tk 4 dan 5.
  3. Modul ICT tingkatan 4 dan 5 dari PPK
  4. Semua CD courseware MP ICT
  5. Dokumen pentaksiran MP ICT
  6. Wayar sambungan (extension wire)

Harap semuanya maklum. Sebarang pertanyaan boleh dirujuk kepada En Zahri b Hj Ramlan, Ketua Unit ICT JPNS atau kepada KUTV PPDHS.

Disediakan oleh: KUTV PPDHS / 13.03.2007 / 23 Safar 1428.