PEGAWAI-PEGAWAI PENGURUSAN AKADEMIK

14 September 2008

PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2008

Satu surat siaran daripada Pengarah Pelajaran Selangor telah diedarkan pada hari Khamis (4 September 2008). Surat siaran ini penting untuk diambil tindakan dan dipatuhi oleh semua sekolah di daerah ini. Ini bertepatan dengan hasrat KPM supaya proses pengajaran dan pembelajaran dapat berjalan dengan baik hingga ke hujung persekolahan. Kita tidak mahu dengar dan lihat pelajar dan murid sekolah tidak datang ke sekolah (ponteng) semata-mata kerana peperiksaan akhir tahun sudah berjalan lebih awal.

Jika pihak sekolah tidak menerima surat siaran ini harap hubungi PPD Hulu Selangor untuk mendapatkannya semula.

PEPERIKSAAN PERCUBAAN SPM 2008

Peperiksaan UPSR 2008 telah selesai dilalui oleh semua murid tahun 6 2008. Apa yang boleh dibuat oleh mereka hanyalah berdoa semoga mendapat keputusan yang baik. Walau bagaimanapun pendidikan mereka bukanlah tamat di situ sahaja. Masih banyak keperluan pendidikanj yang perlu mereka lalui lagi.

Peperiksaan PMR sebenar akan bermula pada 13 Oktober v2008, tidak sampai sebulan lagi. Ada ruang untuk baiki kelemahan. Semua guru diharap dapat menggunakan masa yang singkat ini sebaik mungkin. Semoga semasa menghadapi PMR nanti semuanya sihat dan dapat menjawab dengan baik.

Calon SPM 2008 daerah Hulu Selangor masih menghadapi peperiksaan Percubaan. Selepas percubaan diharap dapat membuat pecutan terakhir ke arah peperiksaan sebenar yang akan bermula pada 12 November 2008. Peperiksaan percubaan daerah akan tamat pada 26 September 2008. Selepas itu para calon akan menghadapi perayaan Hari Raya Aidilfitri. Walau bagaimanapun janganlah lupakan terus bahawa masing-masing akan menghadapi peperiksaan SPM yang penting pada bulan November.

Bagi guru-guru yang mengajar di tingkatan 5, selain tugas menyediakan para pelajar untuk peperiksaan, jangan lupa markah percubaan perlu disediakan pada pertengahan Oktober 2008. Ini bermakna sekali lagi para guru perlu berkorban masa dan waktu masing-masing supaya tidak menghabiskan keseluruhan cuti berhari raya semata-mata berhari raya. Ingatlah tugas kita yang perlu diselesaikan. Pada masa yang sama baiki kelemahan para pelajar kita yang masih perlukan bimbingan. Sekali lagi jangan lupa pertengahan bulan Oktober analisis markah percubaan perlu dikumpul dan digabungkan di peringkat daerah.

Saya ingin mengambil kesempatan mengucapkan selamat berpuasa kepada semua warga pendidikan di daerah Hulu Selangor yang beragama Islam.